Fit

ROOKIE RUNNER? 5 TIPS VOOR 5 KM

Je opgeven voor een run van 5 kilometer is misschien wel de beste manier om een fitte lifestyle aan te gaan en die extra pondjes kwijt te raken. Voor veel beginnende hardlopers vast erg herkenbaar, die eerste trainingen kun je als een berg tegenop zien. Ik geef je echter graag een paar tips die je trainingen niet alleen makkelijker maken, maar ook leuker!

Veel starters schrijven zich in voor een loop, zoals de Damloop by Night in september. Het is dan natuurlijk van belang dat je op tijd begint met trainen, en ook tijdens de zomer doortraint. Dus voor je dat festival pakt, eerst even rennen. Begin minimaal 3-4 maanden van te voren te trainen, minimaal 2 en maximaal 4 keer per week.

Hieronder 5 korte tips om sneller aan de finish te komen van je eerste run.

SCHRIJF JE IN!

Ik weet het, je wilt je niet inschrijven totdat je weet hoe goed je bent, wat je plannen zijn en of je überhaupt wilt rennen, maar just do it! Als je je niet aan een doel committeert wordt het wel heeeul makkelijk om op te geven als het te heet onder je voeten wordt…

DOEL: WEES REALISTISCH

Laten we eerlijk zijn; het maakt echt niemand wat uit hoe snel of langzaam je bent, maar jou zelf. Stel daarom 3 doelen: hoog, gemiddeld en minimaal. Je laagste doel moet sowieso haalbaar zijn. Bijvoorbeeld: als je gemiddelde snelheid op een normale trainingsdag 6:30 min/km is, is een eindtijd van 25 minuten op de 5 km niet echt reëel. Je hoge doel zou dan 28 minuten kunnen zijn, 30 je gemiddelde doel en 32 je minimale doel.

SCHEMAAA

Met alle runningapp’s, online schema’s en loopclubs kun je kiezen voor een trainingsprogramma dat het beste bij jou past. Zo’n stok achter de deur helpt je echt om verder te komen. Het enige wat je nog moet doen is tijd vrijmaken en de route uitstippelen.

SNEL shoot-27

GET THE GEAR

Te vaak nog zie ik startende lopers verschijnen op tennis-, fitness- of vrijetijdsschoenen. Maar als jij je voeten niet goed behandelt, hoe kun je dan resultaten verwachten? Hardlopen op de verkeerde schoenen kan leiden tot blessureleed (en dat terwijl je net zo lekker bezig was!) en brengt jou echt niet fit naar de start. Laat staan naar de finish.

RUN FORREST!

Startbewijs? Check. Schema? Check. Outfit en schoenen? Check. Nu ga je trainen. Optimaal is 3 trainingen per week, plus krachttraining. Tijdens die 3 dagen, wissel je duurloop en interval (extensief en intensief) met elkaar af. Commitment is key!

Succes, je kunt het. Let the running season begin!

X Denise

 

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter