Fit

6 Tips om na je zwangerschap in shape te komen

Als ervaringsdeskundigen weet ik precies hoe het is om dat extra gewicht na je zwangerschap zat te zijn. Ja, je hebt een topprestatie geleverd (9 maanden uitdijen en als klap op de vuurpijl een kind eruit persen) en ja, je zweeft echt op een roze wolk (uh..) maar JA! je wilt ook je oude selfie weer terug. Het leven is al zo anders met de komst van je kindje en je snakt naar wat me-time.

Ik geef je wat tips om snel weer in vorm te komen. Let wel, deze tips zijn gebaseerd op mijn ervaring en hoeven uiteraard niet op jou van toepassing te zijn!

1. Begin niet te vroeg

Ik begon 5 weken na mijn eerste bevalling vol enthousiasme mee te lopen met mijn startersgroep. Uiteraard niet als trainer. 5 Weken, ja. What was I thinking? Ik weet nog goed hoe ik die dag op een renbaan liep en mijn buikspieren (maar vooral mijn blaas) dachten: WTF doe je?? Dat was dus geen succes. Heb geduld lieverds. Want met te snel weer gaan sporten schiet je niks op! Helemaal goed om eerst je bekkenbodemspieren goed te trainen in overleg met een specialist of fysio.

2. Luister naar je lijf

Als je dan het gevoel hebt dat je zonder Tena Lady weer kunt gaan rennen (bij mij was dit uiteindelijk 10 weken post partum), hou jezelf in het gareel. Je buikspieren hebben echt lange tijd nodig om te herstellen, dat wil zeggen, om op hun oude plek terug te komen. Acht maanden na mijn bevalling voel ik bij sommige oefeningen nog steeds mijn bekken. Niet forceren dus.

3. Ren niet op tijd

Misschien is het moeilijk te accepteren dat je niet meer zo fit bent als een jaar geleden. Het helpt echt niet om jezelf te dwingen om iets te doen waar het nog niet klaar voor is. Stel liever een doel op basis van gevoel, dus ‘ik wil me over 6 weken weer blij voelen als ik sport’. Ja, tuurlijk zijn er vrouwen die een maand nadat ze bevallen zijn zonder problemen een half uur kunnen rennen, maar jij hoeft daar niet een van te zijn.buikvoorenna

4. Hail to the Hormones

Ik was echt een beetje een gekkie na mijn bevalling. Compleet van de kaart eerlijk gezegd. En als je ook nog eens borstvoeding geeft (r-e-s-p-e-c-t) dan duurt het helemaaal lang voordat je hormoonhuishouding weer een beetje normaliseert. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat je bekkenbodem nog week is. En ja, dat betekent dus dat het wel eens mis kan gaan. Er wordt geadviseerd om tijdens het sporten na je bevalling een tampon te dragen, om lekkage te voorkomen. Taboetje hoor dit, maar het is gewoon een van de minder leuke bijkomstigheden van het krijgen van een kindje. No sweat, hebben we dus (bijna) allemaal.

5. Krachttraining

Hardlopen met pijn of andere ongemakken is niet leuk, laat staan effectief. Het is dus belangrijk om de spieren die te lijden hebben gehad onder je zwangerschap en bevalling goed te trainen. Zorg ervoor dat je je krachttraining niet alleen richt op de grote spiergroepen, bijvoorbeeld met planken, maar ook op kleinere gebieden. Hier vind je enkele oefeningen!

6. RUST!

Die drie R’en zijn niet alleen goed voor je baby maar ook voor jou! Rust goed uit na het sporten, ga niet direct als een malle elke dag aan de slag. Je lichaam moet echt herstellen na een training. Minimaal 1 dag, maar eigenlijk niet meer dan drie keer per week sporten vlak na je bevalling. Je wordt echt steeds beter!

Zelf was ik 6 maanden na mijn bevalling weer redelijk in shape. Mijn lichaam is natuurlijk anders dan voor mijn zwangerschap, maar ik ben echt wel verbaasd over hoe snel het is hersteld. Heb geduld en wees verstandig, dan komt het allegaar goed.

Voor tips kun je me altijd mailen!

x Denise

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter