zwanger en hardlopen
Fit / Personal

Een halve marathon hardlopen en zwanger: kan dat?

Een jaar geleden schreven Bo en ik ons in voor onze ultieme runnersdroom: de halve marathon van Disneyland Parijs, We Run Disney. Een magisch avontuur zou het gaan worden! Little did we know dat er een jaar later zóveel veranderd zou zijn…In juli stopte Bo bij Snel Fit en inmiddels kan ik het heugelijke nieuws delen dat ik 12 weken zwanger ben 🙂 Dit ontdekte ik vlak voordat ik de halve marathon in Parijs zou hardlopen. Yikes! En nu?

Een halve marathon hardlopen en zwanger: ja/nee?

Deze bijzondere run wilde ik voor geen magic dust missen. Dus er zat voor deze pseudo-fitmom maar één ding op: zwanger en hardlopen die 21 kilometer. En we hebben het geflikt. Ik had het de eerste helft zwaar en Bo de tweede, dus met moral support hebben we elkaar door die race heen gesleurd. Het was supertof om mee te maken. Om 7.00 uur in de Franse morgenglorie starten, aangemoedigd worden door de medewerkers van Disneyland, langs alle attracties én achter de coulissen: we maakten het allemaal mee. Talloze schaarsgeklede Engelse dames van middelbare leeftijd met Mini Mouse-look en zij die al bij het drie kilometer bord gingen wandelen. Wij dachten daarom wel, een tandje minder kan ook. Want effe serieus, 21 kilometer hardlopen is echt geen kattenpis. Of je nu acht weken zwanger bent of niet.

hardlopen en zwanger

hardlopen en zwanger

En dus?

Om antwoord te geven op de titel van de blog: ja! Ik heb (aan mezelf in elk geval) bewezen dat het kan. Ik had last van mijn bekken, was vermoeider dan normaal en moest dan ook langer herstellen dan normaal. Niet gek, want je lichaam gaat door vele veranderingen terwijl je zwanger bent. Eén hiervan is het vrijkomen van het hormoon relaxine, dat de bekkenligamenten ontspant om de baby te laten groeien en uit te drijven. Mijn lichaam is het rennen van afstanden gewend. Ik adviseer in geen geval dat je begint met trainen voor een halve marathon als je zwanger bent, of überhaupt op dat moment start met sporten, maar voor een gevorderde loper als ik, is het te doen. En met z’n tweeën de finish over, dat was toch wel het meest magische van allemaal.

hardlopen en zwanger

hardlopen en zwanger

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt