Fit

Voedingstips van Esmee voor een optimale training

Dat krachttraining en voeding hand in hand gaan is een feit. Niet alleen voor spieropbouw heb je de juiste en voldoende voedingsmiddelen nodig: ook de kracht tijdens je training wordt hier grotendeels door bepaald. Zo merk ik al een groot verschil in mijn kracht wanneer ik twee maaltijden heb gegeten voordat ik aan mijn training begin, dan wanneer ik alleen mijn ontbijt heb gehad. Maar wánneer en wát moet je eten vóór en na je training? Hierbij een paar voedingstips van mij!

voedingstips

pre-workout meal

Je kan het beste 2 tot 3 uur voordat je begint met de training een koolhydraatrijke maaltijd eten omdat je lichaam bij fysieke inspanning hier voornamelijk zijn energie uit haalt. Let hierbij wel op dat je een maaltijd eet waarin trage koolhydraten zijn verwerkt. Trage koolhydraten zijn complexer, waardoor zij langzamer worden afgebroken en de uiteindelijke glucose geleidelijk wordt afgegeven aan het lichaam. Deze vorm van koolhydraten zorgt voor een verzadigd gevoel en voorkomt hierdoor dat je teveel eet. Ook zorgen zij door de geleidelijke afgifte dat je insuline-peil op een gezond niveau blijft. Havermout, quinoa, groenten, noten, zilvervliesrijst en peulvruchten zijn hier goede voorbeelden van. Ter aanvulling zou je BCAA (Branched Chained Amino Acids) kunnen toevoegen bij je pre-workout om spierafbraak tijdens je training tegen te gaan.

post workout meal

Omdat de glycogeenvoorraden in je spieren tijdens de training worden aangesproken, is het belangrijk om deze tot circa 2 uur na de training weer aan te vullen. Dit kan het beste gedaan worden met, je raad het al, snelle koolhydraten. Zoals de naam al zegt worden deze koolhydraten snel afgebroken en omgezet in glucose. Deze glucose wordt opgenomen door de spieren en zorgt ervoor dat zij nieuwe energie krijgen en dus ook weer eerder inspanning kunnen leveren. Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn: banaan, aardappels, witte rijst en honing. Door ook eiwitten toe te voegen aan deze maaltijd, zorg je er voor dat je spieren voldoende bouwstenen krijgen en sneller herstellen. Denk bijvoorbeeld aan een eiwitshake!

It’s not about low carb, it’s about low crap

Luister bij het nemen van de maaltijden wel goed naar je eigen lichaam. Wanneer jij bijvoorbeeld merkt dat jij beter presteert tijdens een krachttraining met een lege maag, doe dit dan vooral. Wil jij liever van te voren nog een kleine snack? Eat it! Elk lichaam is immers anders en heeft dus andere behoeftes. En nu…… Get off your ass and get busy!

Liefs Esmee

voedingstips

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt