Fit / Snel-fit

De halve marathon van Amsterdam 2016

Januari 2014. Dat was de laatste keer dat ik een halve marathon, 21,1 kilometer, rende. Ik kijk met enorm veel respect naar marathonlopers, maar vind het persoonlijk al een hele prestatie om de halve marathon te lopen. En gisteren, toen ik meedeed aan de halve marathon van Amsterdam werd dat gevoel bevestigd. Een spontane actie (ik besloot tijdens de vrijmibo afgelopen vrijdag dat ik mee zou doen) en erg spannend. Het was zo lang geleden dat ik zo ver liep, en tijdens al die trainingen die ik geef, loop ik nooit verder dan 6 kilometer. Zou ik het wel halen?

running junkies

Team Lululemon bij Running Junkies Cheeringzone

Slow & Sexy

Een slow & sexy start, dat stond immers op mijn Running Junkies pet, en ook iets wat ik geleerd van de Damloop in september. Ga niet te hard, dan kom je jezelf zeker tegen. Na een leuke heenreis met mijn ex-trainer Marceliene, een snel fotomomentje bij het Rijksmuseum met ons team en een broodje appelstroop, startte ik om 13:30, met een heerlijke oktoberzon en duizenden andere hardlopers. 45.000 om precies zijn. Bizar toch? Langs het parcours geholpen door 1.300 vrijwilligers en duizenden enthousiaste toeschouwers, die al klappend en schreeuwend de atleten naar de finish brachten. En het heeft zeker geholpen, want de winnaar Daniel Wanjiru verbrak het drie oude jaar parcoursrecord met 15 seconden en bracht het op 2:05:21! Twee uur doen over ruim 42 kilometer, dat is toch waanzinnig? Maar goed, terug naar mijn eigen 21 kilometertjes.

Malle & Eppie

#TeamRituals

Na mijn start hield ik inderdaad een rustig tempo aan van rond 11 km/uur. Ging prima, ik genoot er eigenlijk van. Bij vijf kilometer rende ik langs een groot team blonde meisjes met het Rituals logo op hun rug. Voorop een trainer van Run2Forty2, herkenbaar door een witte ballon op z’n pet. Retehandig, want je ziet hem van ver. Ik besloot: hij wordt mijn pacer. Nog nooit gedaan, bij iemand blijven tijdens een loop. En ik moet zeggen: het werkt!

Tot 20 kilometer bleef ik bij het Ritualsteam. Bij 18 kilometer, bij de Cheeringzone van de Running Junkies, was ik het echt zat. Conditioneel ging het prima, maar mijn benen waren moe, mijn oog deed gek en ik dacht, ik moet hierna maar eens een nieuwe hobby gaan zoeken. Ik moest nog door het Vondelpark. Superleuk, maar dan wel op een kleedje met een wijntje erbij. Het Vondelpark uit, grrrrr, nog was ik er niet. Maar ik hield mijn focus op de ballon. Anders was ik zeker langzamer gaan rennen. Pas bij de allerlaatste meters verloor ik hem uit het zicht, mijn pacer. Maar daar was dan eindelijk het Olympisch Stadion. Wat een vet moment. Naar binnen, een euforisch gevoel. Al die mensen, muziek, en vooral: de finishboog. Met mijn laatste energie drukte ik mijn iPhone aan voor een Live post op Facebook. ‘Wat een pleuris end’, was het enige wat ik er nog uit kon krijgen. Met een zucht over de finish, in de armen van mijn lieve vriendin Marloes.

img_3622

Zelfs mijn Polar is trots op me!

Zelfs mijn Polar is trots op me!

Emo

En ja, daar werd ik even emo. Eindelijk was ik bij de finish, een punt waar ik twee uur lang naar toe werkte. ‘Tuurlijk lukt me dat, wist ik van te voren, al is het op karakter. En toen ik er eenmaal was, merkte ik wat de inspanning met mijn lijf gedaan had. Ik vind dat zo ontzettend mooi, je lijf testen en op die manier leren kennen. En vervolgens zo trots mogen zijn op de prestatie die je geleverd hebt.

Mijn schatje die me samen met haar papa kwam ophalen. Ze weet al hoe het moet!

Mijn schatje die me samen met haar papa kwam ophalen. Ze weet al hoe het moet!

Vandaag, een dag later, voel ik me top. Moe, dat zeker, vooral toen ik vanmorgen vroeg alweer personal training moest geven. Maar ook heel gelukkig. De endorfines gieren door mijn lijf. En daar doen we het dus voor! Een (halve) marathon is bizar. Het kan een emotioneel gevecht zijn met jezelf. Tegen jezelf. Sounds good, toch? Doe je met me mee een keer?

x Denise

PS Mijn eindtijd: 1:57:09. Doel van < twee uur: CHECK!

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt