kanker en sporten
Fit / Personal

KANKER EN SPORTEN: KAN DAT SAMEN?

Een heftig onderwerp tussen al onze tips over sport, voeding en de fijne recepten. Maar wél een onderwerp dat helaas voor velen realiteit tijd is: leven met kanker. Onze Snelfitter Rosanne ontdekte vorig jaar in november dat ze borstkanker had en begon direct met de lange en zware behandeling. In juni onderging ze haar laatste chemo én vierde ze haar 30e verjaardag. Een paar weken geleden gaf Rose aan dat ze graag begeleid wilde worden om na de chemo aan te sterken. Daarom trainen we nu op vrijdag weer samen, buiten en op haar eigen tempo. Wat ben ik trots op Rose! Ik was benieuwd naar wat onderzoek zegt over sporten en kanker.

DE CIJFERS
Een steeds groter deel van de samenleving krijgt te maken met kanker, sinds 2008 is kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland met zo’n 45.000 doden per jaar. Bij ruim 100.000 mensen per jaar wordt kanker gediagnostiseerd; bijna 3% van de bevolking heeft kanker. Mannen overigens vaker dan vrouwen. Heftige cijfers toch?

Dat bewegen goed is tegen hart- en vaatziekten, depressies en diabetes weten de meeste mensen wel. Maar dat bewegen ook bescherming biedt tegen kanker, is veel minder bekend. Toch komen er steeds meer studies die laten zien dat bewegen ook bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker en dat bewegen, en de daaraan gerelateerde fitheid, ook kan helpen bij het herstel na kanker.

ONDERZOEK VAN HET ANTONI VAN LEEUWENHOEK
Vrouwen met borstkanker die een bewegingsprogramma volgen tijdens chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Bovendien hoeft de dosering chemotherapie minder vaak aangepast te worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd geleid door prof. dr. Neil Aaronson van het Antoni van Leeuwenhoek. Lees hier meer over dit onderzoek.

Dat moet motiverend zijn voor mensen die behandelingen ondergaan. Het is al zwaar genoeg en misschien is het niet voor alle patiënten mogelijk om zich hiertoe te zetten, maar ik ben blij dat het voor Rosanne bijvoorbeeld werkt en dat ik haar als trainer een klein beetje kan helpen. Samen weer ervaren wat je lijf aan kan, en langzaam het vertrouwen erin terugwinnen. Want het meest geweldige aan Rose is haar drive en vechtlust. Een grote inspiratie. I got your back… (and your sixpack!)

x Denise

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter