Fit

Hardlopen saai? Dacht het niet!

Ik hoor best wel vaak, “hardlopen, dat vind ik zó saai!” Ik zal je heel eerlijk zeggen, dat vind ik soms ook. Nu ik op vakantie ben, is het niet het eerste dat in mij op komt als ik me bedenk waar ik zin in heb. Nee, in Italië eet ik liever een pasta’tje met een heerlijk wijntje erbij. Blijkbaar heb ik geen intrinsieke motivatie om te sporten. Maar weet je, niemand vroeg je om je mening. Eigenlijk is het best wel stom om te zeggen dat iets wat voor zovelen een passie is, saai is (of stom, of dom, of wat dan ook). Dus toen dacht ik: is hardlopen nu eigenlijk echt zo saai?

Hardlopen is dus niet echt altijd ‘leuk’ voor mij. Het is hard werken. Het vergt toewijding. En ik moet me er echt op concentreren want ik ben de koningin van het uitstellen. Maar saai? Toch niet. Dit is waar ik aan moeten denken bij hardlopen.

Uitdaging. Mijn hele lijf werkt soort-van-samen om de taak te volbrengen. Ik ben niet zo’n duurloper (meer). Ik moet mijn longen dwingen om te blijven rennen. Het is gewoon niet makkelijk.

Uithoudingsvermogen. Hardlopen heeft me geleerd dat ik een doel kan behalen, zelfs als ik liever wil stoppen. Het heeft me geleerd dat mijn hoofd soms al heeft opgegeven voordat mijn lijf dat doet.

Doorzetten. Hardlopen heeft me ook geleerd dat ‘Yes, I can!’ Als je me 7 jaar geleden had verteld dat ik halve marathons zou rennen én mijn eigen fitclub zou hebben, had ik je heel hard uitgelachen. Ik had een peuk opgestoken en een zak chips opengetrokken. Maar weet je wat zo tof is? Nu móet ik echt sporten.

Geloof. Ik had een burn out toen ik 27 was en een te hoog cholesterol. Door de burnout had ik veel psychosomatische klachten, waaronder hartkloppingen. Nee, dik was ik niet, maar fit zeker ook niet. Hardlopen heeft me vertrouwen gegeven in mijn lijf. Ik kon gewoon heel intensief sporten zonder dat mijn hart het begaf. Dat was serieus een reden voor mij om te gaan sporten.

Saai is dus niet het juiste woord. Saai betekent namelijk “niet interessant; weinig afwisselend.” Hardlopen vergt wel veel tijd en toewijding. Als je het een maand niet doet, ga je heel hard achteruit. Maar als je dan toch weer gaat, voel je sterk en TROTS!

Hardlopen heeft mij zoveel gegeven. Het is niet altijd leuk en ik denk dat niemand dat zo voelt. Maar ik denk dat het ook niet hoeft. En saai? Dat is het zéker niet.

x Denise

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

1 Reactie

  • Antwoord Muska Hesam 27.06.2016 bij 17:09

    Wow! Je hebt mij in ieder geval overtuigd en ik houd dus echt niet van hardlopen. Heel leuk stuk! X

  • Laat een reactie achter