Food

SUGAR DADDY

Suikers in verschillende soorten en maten. Tegenwoordig zitten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen suikers verstopt. Op de ingrediëntenlijst staat suiker dan omschreven als suiker, maar veel vaker met een schuilnaam zodat wij het niet herkennen. Om alle suikers uit je hoofd te gaan leren is wat ver gezocht. Onthoud dat vaak alles wat eindigt op – ose een suiker is, denk hierbij aan sucrose en sacharose enz. Wat is  het verschil nou tussen al die suikers, hoeveel energie leveren ze, wat kan je ermee en wat vooral niet?

KRISTALSUIKER
Wat is het? De meest gebruikte suiker in alle huishoudens. Wordt gemaakt van suikerbiet, suikerriet of suikerpalm. De wortels worden in heet water gekookt en vervolgens via chemische processen gezuiverd
Waarvoor? Door een warm drankje of door taarten en cakes
Voedingswaarde: 16,7 kcal per theelepel
Pas op! Bevat geen enkele vitaminen of mineralen. Geeft direct energie, geeft bij teveel snel overgewicht en is erg slecht voor onze tanden

BASTERDSUIKER
Wat is het? Eigenlijk is basterdsuiker gewoon kristalsuiker waar een laagje caramel (gesmolten suiker) aan toe wordt gevoegd
Waarvoor? Door hartige gerechten zoals roerbakschotels en sauzen
Voedingswaarde: 16,7 kcal per theelepel
Pas op! Net zo ongezond als kristalsuiker, ondanks zijn lekkere bruine kleurtje. Bevat geen enkele vitaminen of mineralen. Geeft direct energie, geeft bij teveel snel overgewicht en is erg slecht voor onze tanden

HONING
Wat is het? Een vloeibare zoetstof gemaakt door bijen.
Waarvoor? Heerlijk door de verse munt thee of om granola en muesli mee te maken. Werkt ook verzachtend op een zere keel
Voedingswaarde: 21,97 kcal per theelepel (rauwe honing is onbewerkt en onverhit en bevat daardoor meer voedingsstoffen, bevat wat vitaminen en mineralen)
Pas op! Niet geschikt voor baby’s tot 12 maanden! Het maag- en darmstelsel is hier nog niet goed ontwikkeld voor, het zou zuigelingenbotulisme kunnen veroorzaken.

STROOP
Wat is het? Een dikke vloeistof die oorspronkelijk overbleef bij het maken van kristal- en basterdsuiker. Bij appelstroop worden appels toegevoegd.
Waarvoor? Voor over je pannenkoek en poffertjes.
Voedingswaarde: 16,95 kcal per theelepel
Pas op! In sommige gevallen bevat stroop sporen van kwik. Bevat geen enkele vitaminen of mineralen. Geeft direct energie, geeft bij teveel snel overgewicht en is erg slecht voor onze tanden

RIETSUIKER
Wat is het? Wordt gemaakt van suikerriet, op dezelfde manier als kristalsuiker. Vaak is er, net als bij basterdsuiker, een kleurtje aan toegevoegd. De smaak heeft wat weg van caramel
Waarvoor? Door de brownies, koffie en thee
Voedingswaarde: 13,4 kcal per theelepel
Pas op! Net als bij basterdsuiker zegt de mooie bruine kleur niks over de gezonde aspecten van de suiker. Bevat geen enkele vitaminen of mineralen. Geeft direct energie, geeft bij teveel snel overgewicht en is erg slecht voor onze tanden

FRUITSUIKER
Wat is het? Komt van nature voor in alle soorten fruit. Wordt ook fructose genoemd.
Waarvoor? Wordt vooral veel door fabrikanten toegevoegd aan snoep, koek en andere voedingsmiddelen zoals tomatensaus.
Voedingswaarde: 15,3 kcal per theelepel
Pas op! Hoewel fruitsuiker een natuurlijke zoetstof is blijft het een vorm van suiker. In fruit is het gezond(er) omdat daar ook nog veel andere goede voedingsstoffen in zitten waar je lijf echt blij van wordt, zoals vezels, vitaminen en mineralen.

AHORNSIROOP/MAPLE SYRUP
Wat is het? Wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Deze bomen slaan suiker op in hun wortels en staan vooral in Canada. Het esdoornsap wordt geconcentreerd door er veel water uit te halen.
Waarvoor? Erg bekend in Amerika en Canada, wordt daar veel gebruikt over pannenkoeken en wafels. Ook lekker door yoghurt of pap
Voedingswaarde: 17,4 kcal per theelepel
Pas op! Ook al lijkt het een natuurlijk product, het is en blijft een bewerkt product. Geeft direct energie, geeft bij teveel snel overgewicht en is erg slecht voor onze tanden

MIJN ZOETE MENING

Suiker is en blijft suiker. De beste keuze in mijn ogen is de natuurlijke variant zoals we die in fruit en rauwe honing vinden. Je lijf herkent alle soorten suiker gewoon als suiker, je lijf denkt niet ‘ooohhh dit is een bio kristal suiker uit de hoge bergen van Zimbabwe laten we deze maar niet opslaan als vet.’ Helaas…

X Bo

 

 

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter