Fit / Food

Hoe serotonine je helpt met afvallen

Hormonen, een vak apart als je het mij vraagt. Daarom geef ik vandaag het woord aan hormoon specialist Bernhard van puurfiguur.nl die je graag wat meer vertelt over het hormoon serotonine. Een heel belangrijk hormoon aangezien deze invloed heeft op ons gewicht.

Serotonine is een belangrijk hormoon (en neurotransmitter) dat gewichtsverlies kan bevorderen. Serotonine verlaagt de eetlust, geeft je energie en zorgt ervoor dat je pijnprikkels minder intens ervaart. Serotonine heet niet voor niets het “feel-good” hormoon, aangezien het hormoon een positieve invloed op je libido, motivatie om te sporten en je zelfvertrouwen heeft. Bij lage serotoninewaardes kunnen negatieve emoties zoals angst, slapeloosheid en een futloos gevoel opspelen.
In dit artikel lees je hoe serotonine gewichtsverlies kan bevorderen en krijg je tips om je lichaam op een natuurlijke manier meer serotonine aan te laten maken.
Speciaal voor alle hardlopers: na een half uur hardlopen produceert je lichaam extra serotonine, mits je bepaalde voedingsstoffen eet. Combineer het hardlopen daarom met de tips uit dit artikel en profiteer van een optimale serotoninespiegel.

Waar komt serotonine vandaan?
Serotonine wordt aangemaakt in het spijsverteringskanaal en het brein. Serotonine kun je niet slikken; het lichaam maakt het zelf aan. Vergelijkbaar met een schilder die verschillende kleuren verf nodig heeft om een nieuwe kleur samen te stellen, heeft het lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig om serotonine aan te maken.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn:
– Vitamine B6 (te vinden in noten, zaden, vis, vlees, avocado en spinazie)
– Tryptofaan (te vinden in banaan, bonen, vis, vlees en sesamzaad)
– Vitamine D (door blootstelling aan zonlicht)
– Foliumzuur (te vinden in donkere bladgroentes, fruit, avocado, bonen en peulvruchten)
– Magnesium (te vinden in donkere bladgroentes, noten, zaden, vis, avocado en peulvruchten)

Kort samengevat: je lichaam maakt zelf serotonine aan als je gevarieerd eet en regelmatig in de zon te vinden bent

Wat heeft serotonine met afvallen te maken?
Serotonine heeft met gewichtsverlies te maken, omdat het je hongergevoel kan onderdrukken. Een hoge serotoninewaarde zorgt er namelijk voor dat je jezelf verzadigd voelt voordat je echt vol zit. Hierdoor eet je minder, waardoor je makkelijker afvalt.
Serotonine heeft veel effect op je humeur en dit kan het gemak waarmee je afvalt ook beïnvloeden. Weinig serotonine kan er namelijk voor zorgen dat je jezelf depressief, emotioneel onstabiel of angstig voelt. Dit heeft effect op gewichtsverlies, omdat deze negatieve emoties de motivatie om af te vallen kunnen verminderen.

Tips om het serotoninegehalte te verhogen
1. Eet een kleine hoeveelheid complexe koolhydraten (peulvruchten, quinoa, volkoren pasta, zilvervlies rijst, linzen, volkoren- spelt– en zuurdesem brood, groente en fruit). Deze kunnen de productie van serotonine verhogen. Het is echter wel belangrijk dat je hier niet te veel van eet, aangezien je dan in gewicht kunt aankomen. Het gewichtsverlies dat je kunt krijgen door een hoger serotoninegehalte wordt daardoor weer tenietgedaan. Je hoeft dus niet veel complexe koolhydraten te eten om de serotonineproductie te bevorderen. Een kleine portie koolhydraten voor, tijdens of na de maaltijd volstaat.

2. Krijg meer vitamine D binnen: Door de hoeveelheid vitamine D die je binnenkrijgt te verhogen wordt er ook meer serotonine aangemaakt. Je kan dit realiseren door vaker buiten te komen. Wanneer dit niet voldoende invloed heeft kunnen supplementen of lichttherapie ook nuttig zijn.

3. Probeer stress te verminderen: Het stresshormoon cortisol vermindert de aanmaak van serotonine. Je kan dit tegengaan door stress zo veel mogelijk te beperken. Dit is mogelijk dankzij ontspannende activiteiten zoals lezen of meditatie.

4. Beweeg meer: Er is onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat beweging de functie van serotonine in de hersenen kan vergroten. Door regelmatig te bewegen ervaar je het effect van deze neurotransmitter beter.

Groetjes Bernhard
___

Mijn naam is Bernard Favier en ik heb datgene gevonden waar ik echt gelukkig van word: mensen helpen aan een gezond, energiek en slank lichaam. De transformatie die ik zie als ik mijn cliënten help aan een mooi en slank lichaam geeft mij alle energie die ik nodig heb om Puur Figuur te leiden. Je lichaam is het meest kostbare bezit dat je hebt. Met gezond eten bedoel ik niet dat je nooit meer een wijntje mag drinken. Ik geloof namelijk in een gezonde balans. Volg Bernhard op www.puurfiguur.nl

Profielfoto-even-voorstellen-226x300

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter