Fit

VAL JE AF VAN HARDLOPEN?

Als je een hardloper vraagt waarom hij of zij rent, zal de meerderheid zeggen dat het is om af te vallen (en daarnaast sowieso fitter te worden). Maar is hardlopen nu echt de beste manier om gewicht te verliezen?

Het antwoord is kort en krachtig: JA! “Hardlopen is één van de beste manieren om gewicht te verliezen”, aldus een professor Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Arizona.

“Ren sneller, maak meer meters, verbrand meer calorieën”

Heel eenvoudig gezegd, is het een kwestie van het aantal calorieën dat je verbrandt tegenover het aantal calorieën dat je tot je neemt. En met ongeveer 90 calorieën per kilometer, afhankelijk van jouw gewicht en waar je rent, is hardlopen waar voor je geld. Ren sneller, maak meer meters, verbrand meer calorieën.

Natuurlijk is het niet zo simpel. 500 gram afvallen staat gelijk aan een calorieafname van 3500. Dat lijkt theoretisch gezien een eenvoudige rekensom, maar helaas ben je niet de enige die moeite heeft om snel af te vallen. En weet je waarom niet? Ga maar na: vaak denk je dat je na een stevige training enorm veel verbrand hebt, en sta je jezelf toe om even lekker te eten. Dan eet je vaak meer calorieën dan je hebt verbrand tijdens het hardlopen. Zonde eigenlijk, toch?

Een ander gevaar is dat je vaak extra lui wordt na een pittig rondje hardlopen. Even lekker languit op de bank, serietje op en bijkomen van je sportieve sessie. Herkenbaar…

En daarom ben ik zo’n voorstander van intervaltraining. Ik train vaak mensen die zelf met gemak een relaxte 5 kilometer rennen maar merken dat ze moeilijk verder komen en sneller worden. Ze hebben een plateau bereikt. Dan is het een goed moment om te gaan intervallen.

“Verandering van spijs doet eten”

Altijd maar datzelfde rondje hardlopen zal dus niet leiden tot minder kilo’s. Helaas pindakaas. Varieer je trainingen (of train met ons mee), maar krachttraining is ook goed.

Studies hebben uitgewezen dat hardlopen meer vet verbrandt dan wandelen; het breekpunt ligt bij 9-10 kilometer per uur.

Hardlopen is goedkoop, het kan altijd en overal en is dus een supergoede manier om af te vallen. Nadeel: je moet het niet elke dag doen, da’s gewoon niet goed voor je spieren en dan krijg je blessures. En uiteindelijk geldt, dat je het meeste afvalt van een sport die je leuk vindt. Dan ben je minder geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

Benieuwd naar een verhaal uit de praktijk, over hardlopen en afvallen? Lees het verhaal van Danny.

Wat is jouw ervaring hiermee? Laat het weten in een reactie hieronder!

x Denise

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter