Food

3X PEPERNOTEN, BASIS, SUIKER- EN ZUIVELVRIJ

Hij komt, hij komt de lieve goede sint! En wat is er makkelijker dan een zak pepernoten in je winkelwagen te mikken tijdens het boodschappen doen. Ik snap het helemaal hoor. Maar nu ik een kleine peuter thuis heb lopen die gek is op mama helpen, is samen pepernoten maken leuker dan ooit!

Ik heb een basisrecept, suikervrij recept en hét recept van Rens Kroes haar pepernoten die je terug kan vinden in haar boek Power Food. Deze zijn absoluut mijn favoriet en van hier thuis ook!

BASIS RECEPT PEPERNOTEN

100 gr boter (op kamertemp)
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 ml halfvolle melk
75 gr (donkere basterd) suiker
1,5 el koek- of speculaaskruiden
1/4 tl zout
vershoudfolie en bakpapier

Klop de boter met een mixer romig. Voeg het zelfrijzende bakmeel, melk, suiker, kruiden en zout toe en kneed tot een deegbal. Rol deze in vershoudfolie en leg 30 min weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 gr.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes en leg ze op de bakplaat waar je ze een beetje plat drukt. Bak 15-20 min in de oven.

SUIKERVRIJE PEPERNOTEN

100 gr boter (op kamertemperatuur)
200 gr zelfrijzend bakmeel
25 ml halfvolle melk
5 gr zoetstoef in poedervorm (liefst een natuurlijke variant)*
1,5 el koek- of speculaaskruiden
1/4 tl zout
vershoudfolie en bakpapier

Klop de boter met een mixer romig. Voeg het zelfrijzende bakmeel, melk, zoetstof, kruiden en zout toe en kneed tot een deegbal. Rol deze in vershoudfolie en leg 30 min weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 gr.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes en leg ze op de bakplaat waar je ze een beetje plat drukt. Bak 15-20 min in de oven.

*5 gr zoetstof vervangt ongeveer 50 gr suiker

PEPERNOTEN VAN RENS KROES – ZUIVELVRIJ

140 gr dadels, zonder pit
40 gr kokosbloesemsuiker
2 tl wijnsteenbakpoeder
2 tl koek- of speculaaskruiden
snuf zeezout
125 gr speltmeel (liefst volkoren)
50 gr kokosolie, gesmolten
scheutje water
vergiet, blender en bakpapier

Week de dadels 15 min in heet water. Verwarm de oven voor op 160 gr. Doe de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, kruiden, zeezout en speltmeel in een kom en voeg de kokosolie toe. Kneed alles door elkaar.
Laat de dadels uitlekken in een vergiet en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met een scheutje water in de blender en mix ze fijn. Doe deze kleverige dadelmassa bij het droge deeg en kneed alles met je handen tot een soepel deegbal.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes en leg ze op de bakplaat waar je ze een beetje plat drukt. Bak ongeveer 25 min in de oven.

OOK LEKKER

Wil je een twist geven aan je pepernoten, voeg dan eens het volgende toe:

*2 el geroosterd sesamzaad
*3 fijngesneden dadels
*Snuf versgemalen peper
*20 gr fijngehakte pure chocola

Niet alles tegelijk, wel apart 😉

Enjoy! Liefs Bo

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter