Food

DE ONGEZOUTEN WAARHEID

Dagelijks heeft het menselijk lichaam ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig om goed te kunnen functioneren. De ADH is 6 gram per dag.  Zout is nodig in het lichaam voor vochtregulatie, transport van voedingsstoffen, het doorgeven van prikkels aan zenuwen en goed werkende spieren.  
In de volksmond smaakt zout gewoon heel erg lekker, waarschijnlijk komt dat doordat  zout  de andere ingrediënten in ons voedsel beter tot hun recht laat komen.

Zoutoverdosis

Tegenwoordig krijgen de meeste mensen dagelijks zo’n 7 tot 10 gram zout binnen. Dat is veel meer dan nodig is. Hierdoor ontstaan veel hart- en vaatziekten. Ook een te hoge bloeddruk en schade aan de nieren zijn een echte ‘zoutkwaal’. Een grote boosdoener voor deze enorme zout consumptie zijn kant en klaar maaltijden. Deze bevatten veel zout om ‘de smaak te verbeteren’.  Zo bevat een diepvries pizza al snel 5 gram zout. Mensen die eraan gewend zijn veel zout te gebruiken zullen een maaltijd met weinig zout vaak ‘flauw en smaakloos’ vinden.

Minderen met zout

Wil je minderen met zout, om een voor jou belangrijke reden, dan zijn verse kruiden een goede vervanger. Denk hierbij vooral aan  peterselie, bieslook, basilicum, koriander en laurier. Ook kaneel, gember, nootmuskaat en kerrie geven een goede smaak. Fruit een uitje en/of knoflook door je maaltijd voor een nog intensere smaak. Een klein beetje citroensap haalt ook de smaken van de ingrediënten in je maaltijd omhoog. Ook kan je een bouillonblokje gebruiken maar let dan wel op dat hier geen E621 in zit. Kies je voor een bio variant van bv Zonnatura of bij een natuurwinkel dan zit je altijd goed.

Tafelzout, keukenzout, zeezout, jodiumzout , haliet, keltisch zeezout, fleur de sel, zwart zout en  Himalaya zout. Verschillende soorten met verschillende gezondheidsfeiten,  maar zout blijft zout. Neem het met mate en kies zelf welke soort het beste bij jouw levensstijl past. 

Liefs Bo

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter