Fit

IK BEN ELLEN EN IK HEB LYME (2)

Ik ren regelmatig door het bos en lig in het park op het gras krachttraining te doen. Omdat je in de zomer veel hoort en leest over Lyme -maar nog lang niet genoeg- dacht ik aan een vriendinnetje van mij, Ellen. Zij heeft de ziekte van Lyme, opgelopen door een tekenbeet. Hieronder lees je deel 2 van haar verhaal.

– Denise

(Lees deel 1 hier)

Ik heb nooit gezien dat ik gebeten ben door een teek. Had ik het maar gezien, dan is het makkelijker om een verband te leggen. Ik liep veel in het bos, maar het zou ook kunnen dat ik al eerder ben besmet en de ziekte toe heeft geslagen op het moment dat ik lichamelijk wat zwakker was. Dat blijft gissen.
Naast de infectie met Lyme had ik ook een co-infectie te pakken. Dit zijn infecties die de teek met zich meebrengt, door bijvoorbeeld eerst op een kat of een hond gezeten te hebben.

Ik begon al vrij snel met een kuur om mijn co-infectie te bestrijden. Vanaf het moment dat ik daarmee begon voelde ik aan mijn lichaam dat het direct in gevecht ging. Het was een lange en vrij zware weg doordat ik iedere week 2x per week naar de kliniek toe gereden moest worden, want zelf kon ik dit niet. In de kliniek kreeg ik via een infuus zware antibiotica toegediend. Ik viel 10 kilo af en kon op de dagen dat ik infusen kreeg niets doen, maar steeds ging het een stapje beter. Tijdens deze periode steunde mijn familie mij zo ontzettend dat ik niet weet wat ik zonder ze had gemoeten. Ze hebben altijd in mij geloofd en daar ben ik ze voor eeuwig dankbaar voor.

De diagnose Lyme is dus erg moeilijk te stellen in de reguliere zorg, in Nederland. Ten eerste door het breed scala aan klachten en doordat de ziekte van Lyme de ultieme nabootser van andere ziektes is, zoals fibromyalgie, lupus, MS, ME, Parkinson, dementie etc. Misdiagnoses zijn helaas aan de orde van de dag. Uiteindelijk is het hebben van Lyme niet alleen een gevecht tegen de ziekte zelf, maar het is ook een gevecht tegen de zorg, de arbeidsinstanties, de buitenwereld en soms zelf tegen je geliefdes naast je. Lyme is onbegrijpbaar, onzichtbaar en onvoorstelbaar voor een buitenstaander!

Het probleem begint al bij de besmetting. Als er zich een rode ‘kring’ rond de beet vormt weet je zeker dat de teek de bacterie heeft overgedragen. Echter, in 50% van de gevallen wanneer je ook besmet raakt, krijg je geen kring. De diagnostiek van de ziekte hier in Nederland is onnauwkeurig omdat er wordt getest op de aanwezigheid van anti-lichaampjes. Omdat de bacterie zich kan muteren is hij niet zichtbaar voor ons immuunsysteem en worden er dus ook geen anti-lichaampjes aangemaakt! Het komt vaak voor dat een test die een negatieve uitslag geeft dus vals negatief is. Huisartsen en doktoren weten hier helaas te weinig van, waardoor ik en zoveel andere lymepatiënten helaas gedwongen naar het buitenland moeten voor behandeling.

Nu, 5 jaar later, mag ik zeggen dat ik toch redelijk mijn leven weer terug heb! Het blijft een constant gevecht om mijn energie goed te verdelen en door te zetten als ik eigenlijk alleen maar op de bank wil liggen. Ik werk parttime, woon samen met mijn vriend en we hebben een mooi huis gekocht. Ik ga weer op vakantie, doe aan krachttraining en heb zelfs de Alkmaar City Run gelopen afgelopen maand! Als je me dit 3 jaar terug had verteld had ik je uitgelachen. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik dankzij behandeling er weer een beetje bovenop ben en kan weer genieten van de dingen in het leven, die voor anderen de normaalste zaak van de wereld zijn.

Tot slot: Laat je niet ontmoedigen door zo’n klein rotbeestje, maar blijf genieten van je loopsessies! Want zoals ik deze blog begon: voorkomen is zoveel beter dan genezen!

Check jezelf na het hardlopen altijd op teken. Draag ook het liefst geïmpregneerde sokken, die je zo hoog mogelijk optrekt. Teken komen van onder, niet van boven! Laat het er niet bij zitten als je gebeten bent en ga direct naar de huisarts voor een antibioticakuur.

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter