Fit

IK BEN ELLEN EN IK HEB LYME (1)

Ik ren regelmatig door het bos en lig in het park op het gras krachttraining te doen. Omdat je in de zomer veel hoort en leest over Lyme -maar nog lang niet genoeg- dacht ik aan een vriendinnetje van mij, Ellen. Zij heeft de ziekte van Lyme, opgelopen door een tekenbeet. Hieronder lees je deel 1 van haar verhaal.

– Denise

Mijn naam is Ellen, 27 jaar oud en heb sinds 5 jaar de ziekte van Lyme. Juist omdat je zo weinig hoort over deze ziekte en Lyme zoiets heftigs is, vind ik het fijn om op allerlei manieren mijn kennis te delen. Want voorkomen is zoveel beter dan genezen!

De ziekte van Lyme is de snelst groeiende infectieziekte wereldwijd. Deze wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. De meest bekende besmettingsbron hiervan is de teek, maar veel andere insecten zijn ook dragers zoals o.a. muggen, vlooien en horzels. Ook is de ziekte overdraagbaar van moeder op ongeboren kind (zwangerschap).
Teken zitten in struikgewas, bomen en op grassprieten te wachten tot een gastheer langskomt. Dit zijn dus dieren zoals paarden en schapen, maar dus ook mensen. Hardlopers en natuurliefhebbers dus opgelet! Naar schatting zijn er 1.500.000 tekenbeten per jaar in Nederland en ongeveer 20% van deze teken draagt deze bacterie met zich mee. Dat betekent 300.000 besmettingen per jaar.

De ziekte is bij een acute besmetting goed behandelbaar met antibiotica. Helaas in mijn geval was ik er veel te laat bij en blijft dit veelal een ongeneeslijke ziekte. Er is geen medicijn, vaccin of goed behandelplan voor handen. De behandelingen die er wel zijn bieden geen enkele garantie tot herstel en worden niet vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland.

Vanaf kinds af aan was ik altijd erg sportief. Voordat ik klachten kreeg trainde ik minimaal 5 keer per week! Ik deed op wedstrijdniveau aan kickboksen, 2x per week 10 km hardlopen, conditietrainingen in de duinen enzovoorts. Daarnaast fietste ik dagelijks een half uur van en naar mijn werk, wat ik fulltime deed. Maar in de zomer van 2010 kreeg ik griep. Een normaal griepje dacht ik, maar helaas gingen de klachten niet over. Sterker nog, ik kreeg er van alles bij. De huisarts vermoedde Pfeiffer, maar dit bleek het niet te zijn. Ik werd doorgestuurd naar de internist in het MCA maar ook die kon ‘niets’ vinden. Het zou waarschijnlijk liggen aan mijn psychische gesteldheid en ik moest maar een paar weken rust houden. Het is echt ongelooflijk hoe snel medici bij gebrek aan beter je een label geven dat je klachten een psychische oorzaak hebben. Ik voelde in iedere cel van mijn lichaam dat het iets lichamelijks was en niet iets wat tussen mijn oren zat. Maar ga maar eens dokters overtuigen zonder ‘bewijs’.

Mijn klachten werden steeds erger. Ik moest weer bij mijn ouders gaan inwonen en kon niet meer werken. Dagen verstreken dat ik op bed lag en verder niets kon doen, omdat ik simpelweg de energie niet had. Ik kon niet meer helder nadenken, ook wel bekend als ‘brain fog’ en had allerlei andere klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, geheugenverlies, concentratieproblemen, griep, overgevoeligheid voor geluiden en licht, oorsuizen en koorts. Aan de buitenkant zag je niets en dat maakte het voor mij alleen maar lastiger. Vaak stuitte ik op onbegrip. ‘Je ziet er wel gewoon goed uit!’. ‘Iedereen is wel eens moe, gewoon even goed slapen en dan ben je er weer’. Helaas gold dat voor mij niet. Het maakte me alleen maar boos. Alsof de buitenkant per se laat zien hoe het er binnen in je lijf aan toe gaat!

Uiteindelijk ben ik na een paar maanden via een kennis bij de Oosteinde Walborg Kliniek in Amsterdam terecht gekomen. Zij hebben mij op echt bijna alles getest. Voor de dokter was het eigenlijk al meteen duidelijk bij het eerste consult en stuurde mij door naar een laboratorium in Duitsland, omdat de testen hier in Nederland niet toereikend zijn. In Keulen werd ik getest op Lyme en co-infecties. BINGO. Lyme was een feit. Ik was opgelucht maar bang tegelijk. Wat nu?

Lees hier deel 2 van Ellen’s verhaal over de ziekte van Lyme.

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter