Fit / Food

BO EN HAAR PUISTJES

Mijn grote interesse in voeding is gekomen doordat ik vroeger puistjes had. Als je hierbij denkt ‘jak’ lees dan maar niet verder. Voor degene die dit probleem kennen, stay tuned!

Ik heb zo vaak de discussie gevoerd met mensen dat puistjes niet van bepaalde voeding komt. Het is nu eindelijk bewezen dat dat dus wel zo is. Mijn persoonlijke pukkel triggers zijn: chocola, aardbeien, varkensvlees, veel zuivel en teveel vette voeding. Ook doen weinig slaap niks goeds.

‘We horen te vaak van patiënten dat hun acne verergert als ze bepaalde voeding eten’, zegt hoogleraar dermatologie Peter van de Kerkhof (Radboudumc). ‘Het gaat om chocola, maar ook om aardbeien, melk en vet. We kunnen er niet meer omheen.’ Aldus een artikel uit de Volkskrant

ZUIVEL

Wetenschappelijk onderzoek heeft twee boosdoeners achterhaald. Zuivel is de belangrijkste. Amerikaans onderzoek onder ruim 40 duizend vrouwen duidt erop dat melkproducten acne kunnen verergeren. De tweede: snelle koolhydraten, die de suikerspiegel in het bloed snel laten stijgen. Denk aan witbrood en chips. En chocola.

Vorig jaar legden Amerikaanse wetenschappers in een overzichtsartikel uit hoe voedingsmiddelen acne kunnen bevorderen: ze brengen via een ingewikkelde route teweeg dat er meer androgenen, mannelijke geslachtshormonen, actief worden. En androgenen (die ook vrouwen in hun bloed hebben) jagen de talgproductie op, legt Van de Kerkhof uit. Een puistje ontstaat als het afvoerkanaal van een talgklier verstopt raakt waarna de ophoping, door toedoen van een huidbacterie, gaat ontsteken.

Toch is het wetenschappelijk bewijs nog te mager om pubers met acne op dieet te zetten, zegt hij. Want de studies van de afgelopen jaren hadden tekortkomingen: de groepen waren bijvoorbeeld erg klein of de proefpersonen moesten zich hun eetpatroon van jaren geleden herinneren.

EN BIJ JOU?

De gevoeligheid voor voedingsmiddelen kan per persoon verschillen. Test het voor jezelf uit. Eet bijvoorbeeld een lange tijd geen chocola en start er dan weer mee en let op de verandering in je huid. Dit heb je vaak zo door.

Liefs Bo

Lees het hele artikel uit de Volkskrant hier

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter