Fit

Het voorkomen van een enkelblessure

Deze week schrijft onze huisfysio Ellis Cleven weer een blog voor ons. Mocht je vragen hebben over een bepaald thema, dan horen wij dit graag. Ellis geeft graag toelichting op jullie loopgerelateerde vragen.

Vanochtend naar de Zeeweg richting Bergen aan Zee gefietst en bij het standbeeld van Gorter de duinen in gegaan. Je kunt daar kiezen uit een route van 6 en een route van 3 km die prima te combineren zijn. Ik koos voor 3-6-3. Wel even je pinpas mee, anders kun je geen duinkaart kopen.

Ik kwam er van alles tegen: honden, hooglanders, handsome sportsmen, hinderlijke enkel. Welke hoort niet in het rijtje thuis? 😉

De hinderlijke enkel, de andere 3 zijn ongevaarlijk, deze 3 kun je gewoon negeren! Maar aan die enkel moet worden gewerkt en wel met het dagelijks uitvoeren van stabiliteitsoefeningen om blessures te voorkomen.

HOE ONTSTAAT ENKELBANDLETSEL?

Enkelbandletsel kan optreden tijdens lopen op een oneffen ondergrond, waarbij je verkeerd afzet of landt. Je kunt dan uit balans raken en je voet verzwikken.

Risicofactoren voor een enkelbandblessure zijn onder meer: eerder opgelopen enkelbandletsel, zwakke banden (passieve stabiliteit), zwakke spieren rondom de enkel (actieve stabiliteit), en onvoldoende beweeglijkheid van de enkel.

Meestal zwikt een sporter met de enkel naar buiten. De banden kunnen uitgerekt of (gedeeltelijk) gescheurd zijn, waardoor de enkel instabiel wordt. Bij het oplopen van een enkelbandblessure ontstaat er pijn en een zwelling rondom de enkel. Later wordt een blauwe verkleuring zichtbaar.

We willen dit uiteraard voorkomen.

Gelukkig kan dat met eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen, of download de app: versterk je enkel.

WAT DOE JE ALS HET TOCH MISGAAT?

Als een sporter enkelbandletsel oploopt moet (in de eerste drie tot vier dagen) direct de “RICE-regel” worden toegepast.
Rust: de eerste dagen de enkel (binnen de pijngrens) gecontroleerd actief bewegen en belasten.
IJs: de eerste dagen de enkel vier tot zes keer per dag 15 minuten koelen met ijspakking.
Compressie: de eerste dag compressie van de enkel met een elastische zwachtel, daarna met een enkelbrace.
Elevatie: het geblesseerde been eventueel regelmatig hoog leggen.

Lekker rennen en probeer blessureleed te voorkomen!

Liefs,

Ellis

ellis

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter