Fit

DE ZWEMBADCULTUUR

Ik zwem. Neem niet eens echt de moeite om geheel in stijl en met gladde beentjes naar het zwembad te gaan. De kans dat ik namelijk een spannend iemand tegenkom in de Hoornse Vaart is vrijwel nihil. Daarover dus geen zorgen.

Sinds ik niet meer ren, vind ik het lekker om minimaal eens per week 20 baantjes in het 50 meterbad te trekken, zoals dat dan heet. Ik dompel mij onder in deze mij onbekende subcultuur, want die heerst daar in het bad. Aanwezigen op mijn donderdagochtend: mensen met minimaal 1,5 keer mijn eigen leeftijd, een duidelijke scheiding tussen man en vrouw (de vrouwen 40+ en enigszins corpulent, de heren- ooit sportief en zeker 60+), en een paar verloren amateur-professional borstcrawlers.

Wat mij met name opvalt bij de meest vertegenwoordigde groep is het sociale aspect van het ‘zwemmen’. Waar ik met mijn inmiddels gigabuik echt mijn best doe om in 1,5 minuut de 50 meter te bezwemmen, wordt er door de dames uitgebreid gekeuveld. Misschien is dat ook veel belangrijker; er zijn, even bijkletsen met je zwembadvriendinnen en dan, na een heerlijke kop filterkoffie uit het zwembadcafé naar huis te gaan met je natte nekhaar om te kunnen verkondigen dat je weer heerlijk gesport hebt. Ik vind het fascinerend. En de heren, die hoor ik meestal hun ongefilterde mening geven over de politiek. Een geelgouden schakelketting prijkt tussen hun witte borsthaar. Meestal gehuld in een nietsverhullende Speedo. Zo ook een vaste bezoeker, een meneer van 72 jaar, die na jaren van intensieve sport graag elke week een baantje mag trekken in het zwembad. Daarna neemt hij ritueel plaats op een bankje aan de korte kant, haalt zijn appeltje en mesje tevoorschijn en eet in alle rust zijn Jonagold. Heerlijk om de routine in zijn handelingen te bekijken.

Sport heeft voor mij tegenwoordig altijd een uitdagende factor; meestal een race tegen de klok. Ik kan er een voorbeeld aan nemen, een milde mix te vinden tussen die race en het gekonkel tijdens het wekelijkse uurtje zwemmen.

X Denise

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter