Food

WAT ZIJN E-NUMMERS?

We horen er veel over, en ook dat ze niet goed voor ons zijn, maar wat zijn dat nu eigenlijk, die E-nummers?
E-nummers zijn hulpstoffen (zowel synthetisch als natuurlijk) die ons eten lekkerder, mooier, smaakvoller, glanzender enz. maken. Ze zijn, naar de mening van de EU, niet schadelijk voor de mens omdat ze na heel veel onderzoek zijn goedgekeurd. Gelukkig gaat niet iedereen uit van de mening van de EU en daarom is er veel discussie over dit onderwerp.

NAAM EN NUMMER
Een E-nummer heeft een gewone naam en een E-nummer. Voorbeeld, smaakversterker mononatriumglutamaat = E621. Fabrikanten mogen er zelf voor kiezen of ze een ingrediënt als E-nummer op de verpakking zetten of als naam. Zo kunnen ze ons dus laten geloven dat een bepaald product geen E-nummers bevat en het een ‘natuurlijk’ product is. Op de ingrediëntenlijst zetten ze dan wel mononatriumglutamaat maar geen E621. Mega verwarrend en lastig als je bewust wilt eten.


DAGDOSIS
E-nummers zijn stofjes die, even heel kort door de bocht gezegd, in grote hoeveelheden giftig zijn voor ons. Als voorbeeld zout, eet je er een beetje van op je ei is er niks aan de hand, eet je er kilo’s van dan overleef je het niet. Daarom is voor elk E-nummer vastgesteld wat je per dag maximaal van die stof mag binnenkrijgen. Helaas wordt dit op dieren getest. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is over het algemeen 100 keer lager dan de hoogste hoeveelheid die bij proefdieren geen schadelijke effecten liet zien. Af en toe de ADI overschrijden levert door die ruime marge dus geen gezondheidsrisico op, aldus de EU.

DOOR SCHADE EN SCHANDE
In heel veel producten zitten E-nummers, met name in kant en klaar maaltijden, pakjes en zakjes. Als je veel van dat soort producten eet, krijg je dus ook veel E-nummers binnen. Sommige stoffen versterken elkaar in je lijf waardoor jij allerlei vage klachten krijgt als jeukende huid, acne, slapeloosheid, hartkloppingen, vermoeidheid, concentratieproblemen,duizeligheid, hoofdpijn, enz. De lijst met bijwerkingen is heel erg lang. Gelukkig zijn niet alle E-nummers schadelijk. Omdat er zo onwijs veel E-nummers zijn heb ik een boekje waar alle nummers in staan met uitleg over herkomst, functie, bijwerkingen, ADI en in welke producten het zit. Retehandig!

Wil je ook graag bewuster eten maar lukt het je vaak niet of weet je niet waar je moet beginnen? Ik kan je ermee helpen. Stuur dan een bericht naar bo@snel-fit.nl.
Liefs Bo
print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter