Fit

SPIERPIJN? NEEM KOFFIE!

Het sportseizoen is weer geopend! Heerlijke vakantie gehad, schaamteloos genoten van alles wat de mond in ging en nu balen van die extra kilo(‘s). HupHup, op naar de hardlooptraining of sportschool! En na weken niks doen krijg je gratis….. je raadt het al…. spierpijn!

WE MAKEN ER EEN STUDIE VAN

Geloof het of niet maar er is een onderzoek gedaan naar het verband van spierpijn en koffie. Hier komt uit dat koffie kan helpen spierpijn te verminderen na een intensieve training. Spierpijn kan hierdoor verminderd worden met wel 48%. Dit effect is vooral bij mensen die normaal weinig koffie drinken. Drink je dagelijks behoorlijk wat koffie dan zal dit percentage lager liggen. Ter vergelijking, naproxen (een pijnstiller) zorgt voor een gemiddelde spierpijn verlichting van 30%, aspirine 25%.

NIET NA DE TRAINING

Koffie drinken voor je training geeft je een goede energie boost en zorgt dus voor minder spierpijn. Alleen, koffie vertraagt spieropbouw, iets wat juist na een training gebeurt. Handig is dus om geen koffie na een training te drinken. Dan kan je beter een eitje koken, kwark maken of vlees/vis eten. Hierin zitten lekker veel eiwitten die je spieren weer mooi opbouwen.

GO TO THE MAX

Dus wat te doen voor het optimale effect? Drink twee kopjes koffie ongeveer een uur voor je training. De koffie stimuleert je energie én vetverbranding, twee vliegen in een klap!

KOFFIE WEETJES

HEALTHY Onderzoeken tonen aan dat de meeste antioxidanten die mensen binnen krijgen, komen via de inname van koffie. Enkele kopjes koffie per dag drinken is dus goed voor je.

NACHTRUST Gezondheidsdeskundigen adviseren om vanaf 6 uur voor het slapen gaan geen koffie meer te drinken.

CAFEÏNEVRIJ Onderzoek wijst uit dat wanneer je 5 tot 10 kopjes cafeïnevrije koffie drinkt, je net zoveel cafeïne binnen als bij 1 tot 2 kopjes normale koffie. Dus toch!

CHEMICALIËN Voor het ontrekken van cafeïne aan koffie worden chemicaliën gebruikt. Hierbij worden de koffiebonen gestoomd, zodat de cafeïne uit de poriën van de koffieboon wordt geperst. Vervolgens worden de bonen gewassen met een organisch oplosmiddel genaamd dichloormethaan. Ik nam nog wel is een ‘nep’ koffie ’s avonds maar nu ik dit weet sla ik die even over. Dan maar een bakkie slaap-lekker thee.

BITTER De bittere smaak van koffie wordt niet veroorzaakt door cafeïne. Maar met name door de antioxidanten in de koffie.

X Bo

Bron: The journal of pain en koffie-weetjes.nl

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter