Food

CARROT CAKE MET GEZONDE TOPPING

Deze keer heb ik me laten inspireren door mijn vriend (lees zoetekauw), hij heeft op zijn werk een keer een worteltjes taart gegeten en hij vond het zo ontzettend lekker! Ik dacht, zoals waarschijnlijk veel mensen, WORTEL?! IN EEN TAART?? Ok, ik vind zelf wortel erg lekker, maar in een taart?! Naja.. ik ben hevig aan de slag gegaan en ik heb uiteindelijk een heerlijk recept in elkaar geflanst! En doordat wortel zo ontzettend zoet is, heeft deze cake geen extra suiker meer nodig. Wist je dat wortels die langer in de grond hebben gestaan, donkerder zijn van kleur dan wortels die vroeg zijn geoogst én meer caroteen bevatten. Dit wordt in het lichaam tot vitamine A omgezet, wat goed is voor het functioneren van de ogen.

IMG_3407

Ik begin zelf altijd met het klaarzetten van alle benodigdheden zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens het bakken. Zet alles klaar in bakjes, weeg alles af, snijd de dingen die gesneden moeten worden alvast. Scheelt ook een hoop tijd. In een professionele keuken noemen ze deze manier van voorbereiding ‘mise en place’ (spreek uit: mies an plas)

Benodigdheden cake:

 • 150 gram speltmeel
 • 100 gram havermeel
 • 100 gram dadels (zonder pit)
 • 1 zakje bakpoeder
 • Een snufje zout
 • 3 eetlepels kaneel
 • 4 eieren
 • 300 gram worteltjes (geraspt)
 • 150 ml plantaardige olie of kokosolie
 • 100 gram walnoten (of andere noten)
 • evt. stevia, honing of vanille

Topping zonder suiker:

 • 3 eiwitten
 • 2 eetlepels honing
 • 5 eetlepels geraspte kokos

Topping met suiker:

 • 185 gram roomkaas
 • 150 gram poedersuiker
 • limoenrasp (naar smaak)
 • geraspte kokos 1 el

 

 IMG_3394

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 170 graden. Laat de dadels weken in (kokend) water zodat ze wat zachter worden, dat mengt straks een stuk makkelijker. Zeef het meel, bakpoeder en kaneel boven een mengkom. Doe de dadels, eieren en snufje zout in je keukenmachine en maal dit geheel tot de dadels fijn zijn en voeg daarna de olie toe en meng het op de laagste stand. Voeg dit toe aan het meel en roer het zachtjes door met een lepel. Voeg je noten en de worteltjes toe aan het mengsel meng het tot een geheel. Giet je mengsel in een bakvorm, ik kies wederom voor een siliconen bakvorm, zo heb ik nooit problemen het het uithalen van mijn baksel. Bak de cake af in ongeveer 45 minuten.

Als je baksel in de oven staat kunnen we beginnen met de topping zonder suiker. Voeg 3 eiwitten toe aan een mengkom en meng ze met een handmixer tot het eiwit stijf is, hoe weet je wanneer het stijf is? Als je de kom op de kop boven je hoofd kan houden en het gewoon eigenwijs op zijn plek blijft zitten. (hihi lef!!!) Stop dan even met mixen en voeg de honing toe, meng dan nog 10 seconden door en stop dan met mixen. Voeg daarna de kokos toe en schep dat er doorheen met een lepel. En klaar is je topping, wacht wel met de topping op de cake doen totdat de cake is afgekoeld.  De variant met suiker: meng de roomkaas met poedersuiker en voeg de limoenrasp en geraspte kokos aan toe.

 IMG_3421

 

Enjoy! X Mies

Mies is een heuse ‘ToetjesPrinses’ en maakt verantwoorde en pure lekkernijen. Wekelijks blogt zij de lekkerste recepten voor ons. Laat je verleiden naar een wereld vol zoete en hartige snacks. De meeste van haar ingrediënten komen bij Organic vandaan. Volg Michelle ook op instagram @miesslife

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter