Food

BIERTJUH?!

Met het WK in volle gang komen er liters bier voorbij. Amstel, Heineken, Jupiler, Hertog Jan, Bavaria en wat nu een ontzettende hype is de Radler variant. Eigenlijk bijna niet meer weg te denken als we het over alcohol hebben. Daarom wilde ik me eens verdiepen in het oerhollandsche biertje. Wat ik me vooral afvraag; hoe komen al die mannen toch aan dat ‘bierbuikje’??

FEITJES

Bier is een gefermenteerde drank gemaakt met water, mout en plantendelen (of extracten daarvan) die instaan voor de smaak en de bewaring van het bier. Er bestaan verschillende manieren om bier te brouwen. De meest gebruikelijke methode in Europa is het in bronwater laten fermenteren (alcoholische gisting) van de mout van gerst met een gist. Tijdens dit proces worden koolzuurgas en ethanol (alcohol) geproduceerd. Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel.

HOP HOP

In bier zit een heleboel hop. In hop zit een stofje dat dezelfde werking heeft als het hormoon oestrogeen. Oestrogeen is verantwoordelijk voor onderhuids vetopslag.

LEVER

De functie van de lever is o.a. het afbreken van hormonen als oestrogeen. In het algemeen belast alcohol de lever, waardoor oestrogenen moeilijker afgebroken worden. Dubbele ellende voor je lever dus.

SUIKER

In bier zit maltose. Dit is een suikersoort die ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel  snel stijgt. Om deze spiegel weer op peil te krijgen moet je lichaam veel insuline aanmaken. Insuline stimuleert de vetopslag.

SNACKS

We weten allemaal wel wat een echt koude pils nog lekkerder maakt, ja juist, een goede snack erbij! Naast de vetopslag én de piekende suikerspiegel is dit dus eigenlijk een match made in hell.

Elk pondje door het mondje. Zolang ‘onze’ jongens winnen hebben ‘wij’ weer een super goede reden om nog zo’n bitterbal naar binnen te schuiven en weg te spoelen met zo’n gele rakker. Proost allemaal en nog een goed WK!

X Bo

Bron: Wikipedia, Fit met voeding

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter