Food

SPELT, DAAR ZIT WAT IN!

Spelt wordt ook wel het oergraan genoemd, het behoort tot een van de oudste graansoorten ter wereld. In de moderne tijd werd er niet zoveel aandacht aan dit graansoort gegeven doordat de productie ervan een stuk arbeidsintensiever is dan andere graansoorten. Nu iedereen bewuster met voeding bezig is is spelt ontzettend populair, maar waarom eigenlijk?

KAF VAN KOREN
Net als tarwe is spelt een graansoort. De korrel van spelt is, net als andere graansoorten, van nature gehuld in een stevig vlies wat het kaf wordt genoemd. Bij de meeste graansoorten raakt het kaf bij het oogsten vanzelf los van de graankorrel, bij spelt niet. Hierdoor blijven bij spelt de voedingsstoffen veel beter beschermd en is het veel minder geschikt voor bewerking en manipulatie. Zo houd je na het verwijderen van het kaf een zuivere en voedingsstofrijke speltkorrel over.

BLOEDSUIKERSPIEGEL
Na het eten van een spelt product schiet je bloedsuikerspiegel niet omhoog wat je bij de andere graansoorten wel ziet, met uitzondering van volkoren. Het gezonde van spelt zit hem dus vooral in hoe je lichaam erop reageert. Ook is spelt lichter verteerbaar, zit boordevol eiwitten, B vitamines, vitamine E. En is rijk aan ijzer, fosfor en magnesium.

ALLERGIE
Spelt bevat gluten, zelfs nog iets meer dan in tarwe. Voor mensen met een glutenintolerantie is het dus geen uitkomst. Heb je een tarweallergie of gevoelige darmen, dan kan spelt een goede oplossing zijn.

LET OP!
Een volkorenbrood mag zo genoemd worden als er 100% volkorenmeel in zit. Bij speltbrood gelden deze regels niet. Veel bakkerijen en supermarkten maken hier misbruik van en voegen nog veel broodverbeteraars toe in hun speltbrood die bestaan uit tarwegluten. Lees dus altijd goed het etiket of vraag het aan de bakker zelf.

X Bo

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

1 Reactie

  • Antwoord yadine 19.05.2014 bij 09:14

    Leuk verhelderend artikel 🙂

  • Laat een reactie achter