Fit

GASTBLOG: AIMÉE METSELAAR

Aimée ken ik van het gymnasium, waar we in de jaren 90 samen naar school gingen. Haar ongelofelijke verhaal -zij kreeg op haar 25e een dwarslaesie- haalde de nationale pers, o.a. met een reportage in het programma Recht uit het Hart in 2012. Op een regenachtige dag vorige week gingen we samen sporten, zij op de handbike en ik op de voet. Gisteren rende ik mee met de Wings for Life World Run, een initiatief om geld op te halen voor de stichting Wings for Life, die onderzoek steunt naar de mogelijke genezing van dwarslaesies. In dat kader schreef zij voor Snel Fit eenmalig een blog.

Op 26 april jl. was mijn dwarslaesie jarig. Ik heb het zelf rustig gehouden die dag en was lekker thuis, maar het is voor het eerst landelijk gevierd. Ik stel voor dat we die landelijke viering erin houden; het mag eventueel ook een dagje later ;).

Mijn naam is Aimée Metselaar (31) en ik heb op 26 april 2008 een dwarslaesie ‘gekregen’. Ik werkte toen al als advocaat in Amsterdam en werk daar nog steeds. Ik veronderstel – misschien helemaal ten onrechte – dat de meeste lezers van deze blog uit Alkmaar e.o. wel weten hoe ik mijn dwarslaesie heb gekregen. In a nutshell: ik ben die dag thuis, bij een roofoverval door een oud-werknemer van mijn toenmalige schoonvader, in elkaar geslagen, meerdere keren met een mes gestoken en gewurgd. Eén van de messteken in mijn rug heeft mijn ruggenmerg doorgesneden, met als resultaat een complete dwarslaesie ter hoogte van mijn navel (voor de kenners: niveau T10).

Recentelijk ben ik benaderd door Wings for Life om me in te zetten voor de World Run die Wings for Life op 4 mei a.s. organiseert. Kort gezegd zal op circa 35 locaties wereldwijd om dezelfde tijd een hardloopwedstrijd van start gaan waarbij wordt (hard)gelopen door mensen die dat nog kunnen voor de mensen die dat niet meer kunnen, namelijk mensen met een dwarslaesie. Van de opbrengst van de World Run gaat 100% naar onderzoek naar mogelijke genezing en verbetering van dwarslaesies.  Datzelfde geldt voor de donaties die kunnen worden gedaan. In het kader van de promotie van de Wings for Life World Run mocht ik  (evenals een aantal andere ‘dwarsleten’) op de foto met iemand naar keuze. Dat is in mijn geval Humberto Tan geworden. Bepaald geen straf ;)!

humberto-tan-loopt-voor-aimée-metselaar

Ik vind de World Run, en met name het doel dat Wings for Life hiermee nastreeft, een mooi initiatief. Ik begrijp natuurlijk dat ik realistisch moet zijn ten aanzien van de vraag of een dwarslaesie ooit genezen zal kunnen worden (en of, indien zo’n genezing wordt uitgevonden, mensen met een ‘oude laesie’ daar nog baat bij zullen kunnen hebben), maar hoop doet leven! Om wellicht in de toekomst een dwarslaesie te kunnen genezen, is onderzoek noodzakelijk. Wat vind ik het mooi en ontroerend dat zoveel bekende én onbekende mensen over de hele wereld zich inzetten om dit onderzoek mogelijk te maken. Zo ook Denise!

IMG_2441

Tja, hoe zit het dan eigenlijk met mijn eigen sportiviteit? Vóór mijn dwarslaesie reed ik bijna elke dag paard (en ja, dat is een sport ;)). Nu doe ik dat niet meer. Na mijn revalidatie in Heliomare, in welke tijd ik fanatiek heb gesport en gerevalideerd, heb ik het sporten een beetje laten zitten. Tot mijn spijt. Ik probeer daar nu echter verandering in te brengen. Ik heb een nieuwe handbike, en Denise heeft mij vorige week zondag hard laten werken ;)! Zij hardlopend, ik fietsend. In de regen (waardoor ik er al snel uitzag als een wasbeer omdat ik mascara op had gedaan). Maar eerlijk is eerlijk, het voelde wel goed. Zeker nu het beter weer is, heb ik eigenlijk geen excuus meer om niet naar buiten te gaan met de handbike. Verder ben ik van plan het fitnessen weer op te pakken.

Op het moment dat ik deze blog schrijf (3 mei), heeft de World Run nog niet plaatsgevonden. Tegen de tijd dat deze blog wordt geplaatst, waarschijnlijk wel. Ik hoop dat we op dat moment kunnen terugkijken op een mooi en succesvol evenement. Ik ga Humberto morgen in ieder geval aanmoedigen ;)!

Tot slot: veel dank aan alle mensen die morgen zullen hardlopen voor de mensen met een dwarslaesie!

Liefs,
Aimée

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

10 Reacties

 • Antwoord joop schouten 05.05.2014 bij 09:26

  als ik de blog lees van Aimée dan raak ik weer onder de indruk, voel respect voor al die mensen, die met een dwarslaesie moeten leven. Wat zou het fantastisch zijn als na onderzoek zou blijken, dat er iets aan gedaan kan worden !

  • mm
   Antwoord Denise Snel 05.05.2014 bij 10:35

   Dat hopen wij ook van harte Joop! Bedankt voor je lieve reactie. Groet van Snel Fit

  • Antwoord Aimée Metselaar 02.10.2014 bij 22:24

   Joop, wederom een lieve reactie van jou. Veel dank! Lieve groet, Aimée

 • Antwoord Neno Markot 12.09.2014 bij 13:40

  Respect Aaime voor wat je doet en nog gaat doen! Om zo ver te komen is een enorme wilskracht nodig en dat heb je, maar waarschijnlijk heb jij ook heel veel mensen dat van jou houden en steunen je in wat jij wil.. Sterkte
  Neno Markot

  • Antwoord Aimée Metselaar 02.10.2014 bij 22:25

   Veel dank voor jouw reactie en het mooie compliment, Neno! Groet, Aimée

 • Antwoord Robert Vogels 12.09.2014 bij 16:27

  Hoi sportieve dame,….ooit wel eens met een handboog geschoten? Mocht je weer eens
  “zo’n weekend” hebben…….je bent welkom voor een les. Enne……ja mannen lezen ook wel eens de vrouw. Groet Robert, handboog trainer Almere.

  • Antwoord Aimée Metselaar 02.10.2014 bij 22:22

   Dag Robert,

   Dank voor jouw reactie! Wat een leuk aanbod; ik maak er graag een keer gebruik van. En goed om te weten dat mannen ook de Vrouw lezen ;-). Groet, Aimée

 • Antwoord Dr. Michel Karsten 16.09.2014 bij 21:06

  Sorry, bij een complete dwarslaesie hebben anabole steroïden geen nut.
  Bij een incomplete dwarslaesie zeker weten van wel.
  Blijf verstandig eten en blijf sporten.

  Met vriendelijke groet,

  Michel E.H. Karsten, gepensioneerd huisarts/politiearts te Haarlem.

  • Antwoord Aimée Metselaar 02.10.2014 bij 22:23

   Geachte heer Karsten,

   Dank voor uw reactie. Ik was ook niet van plan aan anabole steroïden te beginnen hoor! Uw advies zal ik ter harte nemen. Groet, Aimée Metselaar

 • Antwoord Oscar 08.11.2014 bij 08:23

  Beste Aimée,
  Ik kwam je verhaal tegen met Humberto. Geïntrigeerd door jouw kracht en doorzettingsvermogen nog wat meer over je gezocht. Bewondering en kracht dat zijn de eerste woorden die bij mij op komen.
  En ja, je krijgt gerust dat drankje maar niet uit medelijden 😉
  Groet,
  Oscar

 • Laat een reactie achter