Food

DE FUNCTIES VAN (GOEDE) VETTEN

Waarom zijn zoveel mensen  bang voor vet in hun eten. Nou van teveel vet wordt je dik, vrij simpel. Maar naast al die negatieve verhalen,  is er eigenlijk iets goed aan vet? En welk vet is er zo schadelijk?

VERZADIGD EN ONVERZADIGD

Belangrijk is dat we genoeg onverzadigde vetzuren binnen krijgen. Een aantal is zelfs essentieel, deze kan ons lichaam niet zelf opbouwen uit andere vetzuren. Zou de voeding een gebrek aan deze vetzuren hebben dan zouden er afwijkingen aan o.a. huid en nieren kunnen ontstaan. Onverzadigde vetzuren zijn ook belangrijk als bouwstof in de celwanden én ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed.
Verzadigd vet heeft daar in tegen een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet verhoogt namelijk het slechte LDL-cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Dit is ook de boosdoener van overgewicht.

FUNCTIES VAN (GOEDE) VETTEN

*Vetten vormen een oplosmiddel voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Bij voeding die arm is aan vet, zoals sommige vermageringsdiëten, kan er zo een tekort ontstaan aan deze vitamines.

*Vetten die voorkomen in vetweefsel vlak onder de huid, gaan warmteverlies tegen. Ze hebben een isolerende functie.

*Verschillende organen zijn omgeven door vetweefsel, dit geeft een beschermende functie.

*Vetten vormen bestanddelen van vitamines en hormonen, ze spelen een rol in de stofwisseling van voedingsstoffen. Het wordt in deze zin gebruikt als bouwstof.

*Vetten zijn een belangrijke energiebron; 1 gr vet levert 2x zoveel energie als 1 gr eiwit of 1 gr koolhydraten. Bij verbranding van 1 gr vet komen er 9 kcal aan energie vrij. Bij  eiwitten en koolhydraten is dit slechts 4 kcal. (verzadigde- en onverzadigde vetzuren geven dezelfde hoeveelheid energie)

*Vetten die niet worden gebruikt, worden opgeslagen in vetweefsel en vormen zo de energiereserve die bij behoefte kan worden gebruikt. Denk hierbij bij langdurig vasten. Het vet wordt in zo’n geval gebruikt voor de energievoorziening.

SPEKKIES

Een lekker ‘speklaagje’ kan dus echt geen kwaad en beschermt ons zelfs. Probeer er op te letten dat je niet teveel verzadigde vetten binnen krijgt. Niemand wordt toch blij van een dikke ‘love handle’ over de rand van je broek.

x Bo

print

Comments

comments

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je misschien ook interessant vindt

Geen Reacties

Laat een reactie achter